STÄNG

När Erik Lundin år 2015 släppte EP:n ”Suedi” förändrades något. ”Suedi” var en milstolpe, en hundraprocentig skildring av samtiden och ett knippe låtar som helt ritade om kartan. Men framförallt var det en av de bästa svenska debuterna – någonsin. Med lika delar humor och ordlek som samhällsskildring och kritik skrev Erik Lundin in sig i historieböckerna som en ny välbehövlig röst inom svensk hiphop. En plats som han både försvarade och stärkte med uppföljaren ”Välkommen hem”.

Under namnet Eboi har Erik Lundin länge spottat verser på engelska, men det var när han bytte till sitt modersmål som polletten trillade ner. Helt plötsligt kunde han leka med orden och uttrycka sig med en annan slagkraft och finess. Precis som Festivalrykten beskrev i sin recension av EP:n – Erik Lundin behövde inte längre säga att han skulle bli författare, för med ”Suedi” var han redan en.

”Suedi” prisades av allt och alla, och under 2016 års Grammisgala belönades Erik Lundin med både Årets Hiphop/Soul och som Årets textförfattare. Uppföljaren ”Välkommen hem” kom i höstas och var ytterligare en EP som på samma sätt som ”Suedi” fullständigt hade lekstuga med den svenska hiphoptraditionen. Uppbackad av singeln ”De ba blev så” hade han åter rört om i den svenska samhällsgrytan och skapat något så otroligt färgat av samtiden men ändå tidlöst. Erik Lundin är både en av vår tids vassaste pennor och mest tongivande röster.

Dela

Instagram

Presentatör
Partner
Mediapartner
Supporter