STÄNG

Norsk hiphop har länge lyckats gå obemärkt förbi på den svenska musikradarn, trots att genren länge levt ett häftigt liv på hemmaplan. De senaste åren har dock en ny våg av norsk musik svept in över Sverige, som i sin tur vänt upp och ned på varenda fördom som tidigare fanns om vårt grannlands musikkultur. Genrens mest inflytelserika och kultförklarade grupp kallar sig för Karpe Diem, och bildades i Oslo år 2000. Sedan starten har duon, som består av rapparna Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid och Chirag Rashmikant Patel, släppt fem album och skrivit norsk musikhistoria på flera håll och kanter.

Med sina sylvassa samhällsskildringar lyckas duon nå ut till en publik som vanligtvis inte kommer i kontakt med hiphop – detta helt utan att kompromissa med sina artistiska ideal. Som både hyllade musiker och tydliga röster i den norska offentligheten är Karpe Diem i en klass för sig, och fortsätter att inspirera fler att gå samma väg som de själva har gjort. 

På årets upplaga av norska Grammisgalan, Spellemannsprisen, hade Karpe Diem flest nomineringar av alla akter. Totalt hade duon fyra nomineringar, och lyckades gå segrande ur både Årets urban och Årets album – minst sagt en prestation utöver det vanliga. När det kommer till livescenen är duon ohotat Norges största liveband, och de har redan lyckats med konststycket att sälja ut Oslo Spektrum tre gånger i rad. Senast gruppen befann sig på svensk mark var under förra årets Stay Out West, då man visade Göteborgspubliken att norsk hiphop är här för att stanna.

Dela

Instagram

Presentatör
Partner
Mediapartner
Supporter