Sabina Ddumba

En av senare års mest uttrycksfulla och mångbottnade svenska röster. En röst som alltid lyckas beröra lyssnaren, kanske för att den på en och samma gång är stark, klok, sårbar, alldeles självklar. Så fort du hör Sabina Ddumba ta ton blir det begripligt varför hon jämförts med barndomsidolen Lauryn Hill eller hiphopsouldrottningen Mary J. Blige, även om hon mest av allt har ett eget uttryck och helt är sig själv. Eller som hon sa till Gaffa:

“Det är viktigt att försöka hitta sig själv och vara den man är till 100 procent. Det är ingen idé att gå ut och försöka göra något som någon annan artist gör. Man måste respektera och älska sig själv.”

Som barn växte Sabina med ugandiska barnramsor och likt andra svenska storheter som Lykke Li och Mapei fick hon sin musikaliska fostran i Tensta Gospel Choir. Gospeln är fortfarande i allra högsta grad närvarande i hennes melodiska soulpop. 2014 släpptes debutsingeln Scarred For Life, vilken följdes upp av framgångar som Not Too Young och Effortless. 2015 vann hon en Grammis i kategorin Årets nykomling och året därpå kom så rosade debutalbumet Homeward Bound. 2017 fick Sabina ett ännu större folkligt genomslag via sin medverkan i TV-programmet Så mycket bättre.

Just nu är Sabina högaktuell med ny musik – bland annat i form av singeln ”Forgotten Ones”.