Amason består av vännerna Amanda Bergman (Hajen), Gustav Ejstes (Dungen), Pontus Winnberg (Miike Snow), Petter Winnberg (Little Majorette) och Nisse Törnqvist (Little Majorette), som i slutet av 2012 efter många år av vänskap och egna musikaliska projekt fann varandra i ett gemensamt musikaliskt rum; Amason. De hoppade förutsättningslöst in i en gemensam farkost – alla med sina ganska olika, tidigare vägar och musikreferenser som en del av blandningen – och insåg snart att det i den soppan fanns mer än nog med kraft för att driva Amason framåt.

Den första låten som nådde offentligheten, ”Margins”, följdes snart av en självbetitlad EP som släpptes i augusti 2013 på INGRID, innehållande singeln ”Went to War”. I januari 2015 släpptes det efterlängtade  och Grammisprisade debutalbumet Sky City, som kommit att bli ett av senaste årens mest hyllade svenska album. ”Inget rockalbum som gavs ut 2014, varken svenskt eller utländskt, var lika bra som det här” sa Jan Gradvall/Di Weekend och DN fyllde i med ”bräckligt, hoppfullt och lysande.” Albumet belönades även med en Grammis för just Årets album.

Amason gått från att vara ett spontant musikaliskt projekt till att bli ett av Sveriges viktigaste band – och en oförglömlig liveakt. På sistone har Amason varit sparsmakade med spelningar och vi är därför sjukt peppade över att få välkomna detta gäng till Åre Sessions 2019.


BACK TO TOP
Presentatör
Partner
Media partner
Supporter