Med mindre än en månad kvar till skidsäsongsavslutningen kan vi nu presentera de nio sista namnen att ansluta till festivalen och därmed också den fullständiga lineupen för festivalens tredje upplaga. I det allra sista artistsläppet hittas norska stjärnskottet Dagny [NO], succéduon Vargas & Lagola (som gör sin första publika konsert på Åre Sessions 2019), hemlighetsfulla producentkollektivet NEIKED och den hyllade brittiska drömpopduon IDER [UK]. Även Mr. Tophat, Charlotte Bendiks [NO], Chinah [DK], ViVii och Nadja Chatti är klara för festivalen. Mindre än en månad kvar nu! 

Vargas & Lagola
Bakom Vargas & Lagola står artisterna och låtskrivarna Vincent Pontare och Salem Al Fakir. Under de senaste åren har de varit oerhört framgångsrika som låtskrivare och skrivit hits åt världsartister som Axwell Λ Ingrosso, Avicii, Katy Perry, Madonna och många andra. Vargas & Lagola’s musik som låtskrivare har nått närmare närmare 8 miljarder streams på Youtube och Spotify. I januari 2017 debuterade Vargas & Lagola som artister med låten ”Rolling Stone”. Sedan dess har duon släppt flera hyllade låtar där modern pop mött americana och västkustrock – och under 2018 slog man igenom stort med singeln ”Roads”. Låten var en av de mest spelade låtarna på radio det året och har idag nått platinastatus med över 35 miljoner streams på Spotify. I februari stod Vargas & Lagola på en livescen för första gången någonsin när de gjorde ett bejublat avslutningsnummer på Grammisgalan. Framträdandet på Åre Sessions blir Vargas & Lagola första publika konsert – något vi är mycket stolta över!

”Vi har under lång tid suttit inlåsta i vår studio och skrivit musik. Nu ska det bli otroligt kul att lämna den för att spela några av låtarna live i Åre, vår första publika konsert som Vargas & Lagola”
 – Vargas & Lagola

Dagny
Med tydliga melodier, kraftfulla produktioner och en smittsam ungdomlig optimism har Tromsø-bördiga Dagny – tillsammans med artister som Sigrid och Astrid S – lett utvecklingen av den nya skandinaviska popen. I september 2015 kom debutsingeln ”Backbeat”, som genast blev en hit och genererade en halv miljon streams på endast en vecka. Sedan dess har singeln streamats miljontals gånger – precis som många andra av Dagnys hits. Debut-EP:n ”Ultraviolet” kom 2016 och innehöll fem spår, däribland singeln ”Fools Gold” som gästades av BØRNS. Hyllade samarbeten har avlöst varandra under det gågna året och det norska stjärnskottet har gästat både Seeb, Steve Aoki och The Wombats – sida vid sida med att släppa egna låtar.

”Vi gleder oss masse til å komme til Sverige å spille på Åre Sessions. Hver gang vi spiller i Sverige er det god stemming og vi håper det blir like god stemming denne gangen. Vi tar med oss masse energi og både nye og gamle låter!”
– Dagny

NEIKED
Bakom pseudonymen NEIKED gömmer sig producenten och låtskrivaren Victor Rådström. Efter många hyllade alster som producent – bland annat för Miriam Bryant – debuterade han med sitt egna projekt år 2015. Den första singeln ”Cowboy” var ett samarbete med Thomas Stenström och startskottet på en snabbfotad artistkarriär. Uppföljaren ”Sand & Lead” och den tredje singeln ”Sexual” slog upp internationella dörrar på vid gavel och NEIKED blev ett namn att räkna med även i Europa. ”Sexual” klättrade snabbt på topplistorna i bland annat Norge, Storbritannien och Tyskland – och har i nuläget streamat över smått svindlande 300 miljoner gånger. Under det gångna året har NEIKED gett i från sig ett gäng singlar, däribland hyllade ”How Did I Find You” med Miriam Bryant. Då deras tidigare samarbeten bland annat vunnit Grammisar för Årets låt (Rocket, 2018) var det ingen som blev förvånad när även denna singel visade sig vara en superhit. Då NEIKED, som numera består av ett artistkollektiv, inte varit överdrivet bjussiga med liveframträdanden, är det med stor pepp vi kan välkomna denna moderna popinstitution till Åre Sessions 2019.

Mr. Tophat
Stilikon, houseförnyare och världsstjärna. Det finns mycket att säga om DJ:n och producenten Mr. Tophat. För den breda allmänheten är det förmodligen EP:n ”Trust” som han gjorde tillsammans med Robyn 2016 som ringer mest bekant, men bland de klubbälskande finsmakarna är Mr. Tophat sedan länge firad för sina episka, över radiovänligt långa house-dängor. I vilka Larry Levan och Moroder leker med nittiotalets rave i en eklektisk mix av analogt och digitalt. Det är housemusik för festen som aldrig borde ta slut och för Mr. Tophat, eller Rudolf Nordström som han också heter, så har festen precis börjat. Som för många andra houseproducenter så är gränsen mellan komposition och det egna DJ:ande flytande – det ena amplifierar, förutsätter och berikar det andra. Mr. Tophat har dock, trots ett aktivt skivspelande, tagit sig allt mer tid åt producera eget material och under 2019 kommer en ambitiös trestegsraket att avfyras – debutalbumet ”Dusk to Dawn”, som släpps i tre delar. Att döma av första singeln ”Lovis”a så har vi många timmar av inspirerad, innovativ musik att se fram emot.

IDER
Bästa vännerna i IDER visar hur en nära, systerlig symbios kan frigöra den alldeles särskilda kraften som uppstår när två blir en. Megan och Lily blev vänner på universitet och märkte snabbt hur deras röster tillsammans blev något mer än summan av delarna, nästan som en tredje person. Denna person fick så småningom namnet IDER. Sedan dess har de flyttat ihop, delat allt från böcker till podcasts, åkt på semestrar men framförallt skapat och spelat musik tillsammans. År 2016 kom så debutsingeln ”Sorry” – en utmärkt introduktion till deras atmosfäriska och eftertänksamma pop – som BBC 1 omedelbart började att spela. Ett år senare var kontraktet med det prestigefyllda bolaget Glassnote, där bland annat Phoenix och Chvrches huserar, ett faktum. Brittiska IDER:s unika, enhetliga musikaliska vision fångade producenten Rodaidh McDonalds uppmärksamhet. Och hans erfarenheter med akter som Adele, The XX och Sampha visade sig vara som skräddarsydda för bandets intrikata pop. Låten ”You’ve Got Your Whole Life Ahead Of You” är den första frukten av detta samarbete. Förutom Way Out West besöker IDER också Åre Sessions! Stor pepp.

ViVii
Med solig eufori och sfäriska ljudbilder har trion ViVii klivit in som ett av landets mest spännande nya poptillskott. Efter framträdanden på bl.a Way Out West tillsammans med Jonathan Johansson och stora framgångar med låtar som ”Savant” och ”Siv (You & I)” har ViVii nu släppt sitt självbetitlade debutalbum! Trion ViVii består av det gifta paret Caroline och Emil Jonsson samt producenten Anders Eckeborn. Med sina esoteriska och varma röster sjunger Emil och Caroline kärlekshistorier mot en fond av luftiga gitarrer och popmusikens mest glittriga och soldränkta hav. Med singeln “Suckerpunch” kammade ViVii hem förstaplatsen på Hype machine och har hyllats av skådespelaren Chloë Grace Moretz och fått radiotid på 6Music på BBC av Elbows frontman Guy Garvey. I hyllningskören märks även Earmlik, Indie Shuffle, CLASH och Record of the Day. ViVii debuterade förra året med EP:n “Savant” som innehåller singlarna “Siv (You and I)” och titelspåret “Savant” och totalt har deras låtar redan över 4 miljoner streams på Spotify.

Chinah
Danska CHINAH är ett av våra grannländers just nu mest hyllade musikprojekt. Den Köpenhamnsbaserade trion möttes på musikfolkhögskola och började kort därefter skapa musik tillsammans. Deras debutsingel ”Away From Me” släpptes i juli 2015 och efter det gick karriären snabbt. Med sina två kritikerrosade EP:s – ”Once the Lights are On” och ”Hints” – uppmärksammades trion av stora internationella tastemakers som DIY, Pigeons & Planes och BBC Radio 1. Snabbt nådde CHINAH’s samlade katalog över 25 miljoner streams på Spotify. Musikaliskt presenterar CHINAH en elektronisk ljudbild där minimalistiska beats samsas med drömmiga synthar – och där sångaren Fine Glindvads röst tillåts stå i fokus, med all rätt. CHINAH har spelat på några av världens mest ansedda festivaler, såsom SXSW, The Great Escape, Iceland Airwaves och Roskilde – och nu får vi alltså fint besök även på Åre Sessions!

Charlotte Bendiks
Björn Torske, Biosphere, Röyksopp och nu också Charlotte Bendiks. Tromsø har producerat sin beskedliga mängd kompetenta elektroniska musiker. Bendiks startade karriären med att arrangera svartklubbar i den norska staden innan hon gick vidare till att skapa sensuell, mörk house som är lika delar Detroit som arktisk polarnatt. Den dunkla estetiken blir ofta successivt mer tydlig i hennes DJ-sets. Med inspiration från världens alla hörn kan hon börja i sydafrikansk folk, segla på obskyra latinamerikanska melodier in i euforisk italodisco innan hon bekvämt slår sig fast i det som kommit dominera flera av hennes set: body. Det är dansmusik som är mörkare och hårdare – pumpande elektroniska beats som får ryggraden att vibrera, och ifrågasätter både balans och grundvalar. Något som är orubbligt är Bendiks stabila utveckling: från små hemmafester till överfulla gig på några av världens största festivalscener.

Nadja Chatti
Det är med stor glädje vi kan välkomna en av Stockholms mest erkända DJ:s till Åre Sessions! Nadja Chatti debuterade bakom skivspelarna år 2007 och därefter dröjde det inte länge tills hon blev resident på det legendariska Kruthuset. Sedan dess har saker bara gått av farten. Chatti verkar i gränslandet mellan house och techno, med ett sound som både är slående och fullt av dansanta grooves. Hennes set är kuraterade och framförda med lika mycket talang som lekfullhet, och dessa attribut tillsammans ger en alldeles speciell upplevelse. Efter att ha spelat på festivaler som Sónar, Way Out West och Into The Valley och sida vid sida med namn som Nina Kraviz och Giorgio Moroder är det alldeles på sin plats att välkomna Nadja Chatti till Åre Sessions. Känd för sin enorma fingertoppskänsla och lyhördhet inför varje dansgolv, ser vi fram emot en smältdegel av Chicago house, repetitiv Berlin-techno, själfulla Detroit-klassiker och som alltid när Nadja Chatti håller i taktpinnen; en massa överraskningar.

ÅRE SESSIONS 2019
FULLSTÄNDIG LINE-UP:

Seinabo Sey
Timbuktu & Damn!
Amason
Fricky
Caesars
Jireel
Sarah Klang
Viagra Boys
Little Simz [UK]
Deportees
Vargas & Lagola
Dagny [NO]
GRANT
Imenella
Neiked
IDER [UK]
ViVii
Baba Stiltz
Mr. Tophat
Charlotte Bendiks [NO]
Off The Meds
MaidaVale
Chinah [DK]
Teksti-TV 666 [FI]
Nadja Chatti
Fatima Osman
Yaeger

FLER NYHETER

Presentatör
Media partner
Supporter